TENMAK ve TUA arasında İş Birliği Protokolü İmzalandı

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ile Türkiye Uzay Ajansı (TUA) arasında iş birliği protokolü imzalandı. TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdulkadir Balıkçı ve TUA Başkanı Yusuf Kıraç tarafından imzalanan protokol, uzay alanında yapılacak çalışmaların koordinasyon içerisinde yürütülmesi, havacılık ve uzay teknolojileri konularında kurumların sahip olduğu altyapı ve uzmanlık konularında bilgi aktarılması, ortak proje ve ürünlerin geliştirilmesi konularını kapsıyor.

Son yıllarda Türkiye’de havacılık ve uzay çalışmaları hız kazandığına dikkat çeken TUA Başkanı Yusuf Kıraç, “2018 yılında kurulan Türkiye Uzay Ajansı, uzay ve havacılık bilimi ile teknolojilerine odaklanarak hedef, temel ilke ve yaklaşımları, performans ölçütlerini belirleyerek bu hedeflere ulaşmak için izlenecek yöntemleri oluşturmayı ve kaynak dağılımlarını orta ve uzun vadede planlamayı amaçlayan bir devlet kuruluşudur. TUA, bu çerçevede uzay ve havacılık alanındaki gereken uygulamaları geliştirmek ve hayata geçirmek üzere faaliyetlerine devam ediyor. Bu işbirliği ile ülkemizin havacılık ve uzay çalışmalarına önemli bir katkı sağlanacağına inanıyorum. Hayırlı olsun” dedi.

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu hakkında bilgi veren TENMAK Başkanı Prof. Dr. Balıkçı ise nadir toprak elementleri ve diğer kritik minerallerin elde edilmesi ve ileri teknolojik malzeme ve uç ürünlere dönüştürülmesi konusunda çalışmalar yürüttüklerine dikkat çekerek, “Nadir toprak elementleri ve kritik mineraller; uzay ve havacılık teknolojilerinde ihtiyaç duyulan ileri teknoloji içeren elektronik ve optoelektronik sistemlerin, seramik malzemelerin ve metal alaşımların kritik bileşenidirler. Örneğin, NTE içeren kalıcı mıknatıslar, elektrik motorları, jeneratörler ve manyetik sensörler dahil olmak üzere birçok modern teknolojinin temel bileşenleri olmalarının yanında uydu konumlandırmadan iletişime, manyetik rulmanlara ve tahrik sistemlerine kadar uzay uygulamalarında önemli bir rol oynamaktadır. TENMAK ve TUA arasında imzalanan protokol ile Türkiye’nin rekabet gücünü arttıracak uzay ve havacılık alanında ihtiyaç duyulan ileri teknolojik ürün ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.