Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu

TEKNOFEST teknoloji yarışmaları kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenecek olan Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki teknolojik kapasitesini artırmayı ve bu alandaki inovasyonları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu yarışma, nükleer teknolojilerin ülkemizde daha geniş bir kitle tarafından benimsenmesini ve geleceğin enerji ihtiyaçlarına yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirilmesini hedeflemektedir. Yarışmanın teması, Küçük Modüler Reaktör (SMR) ve Mikro Modüler Reaktör (MMR) tasarımlarına odaklanmaktadır. İnovasyon, Güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi temel değerler ön plandadır. 
Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması, Temel Kategori ve Alt Kategori olmak üzere iki ana kategoride düzenlenecektir. Temel Kategori, 'Kavramsal Tasarım Kategorisi' ve 'Detay Tasarım Kategorisi' olmak üzere iki alt kategoriye ayrılmaktadır. Alt Kategoriler ise; 'Yazılım Geliştirme', 'Reaktör Kort Tasarımı', 'Nükleer Yakıt ve Atık Yönetimi', 'Enerji Çevrimi Tasarımı', 'Nükleer Enstrümantasyon ve Kontrol Sistemi Tasarımı' olarak 5 ayrı alt kategoriden oluşmaktadır.

Yarışma, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, mezunlar, akademisyenler ve sektör çalışanlarına açıktır. Yarışmada, lisans öğrencilerinden oluşan lisans takımları, Akademisyenler, sektör çalışanları veya farklı üniversitelerden ve disiplinlerden bir araya gelen bireylerin oluşturduğu profesyonel takımlar ve üniversiteleri temsilen okul takımları olmak üzere 3 farklı takım türü bulunmaktadır.

Takım Türleri:
Lisans Takımları: Tamamı lisans öğrencilerinden oluşan ve belirli bir üniversite veya fakülteyi temsil etmeyen bağımsız takımlardır. Bu takımlar yalnızca lisans düzeyindeki yarışmacılarla sınırlı olacak takımlardır. Lisans Takımları ‘Temel Kategori> Kavramsal Tasarım’ ve Alt Kategori ana başlığının altındaki tüm yarışmalara katılabilirler.
Okul Takımları: Aynı üniversitenin akademisyenleri ve (lisans, yüksek lisans, doktora, eğitmen) öğrencilerinden oluşan takımlardır. Bir okul takımı yalnızca temsil ettikleri üniversite adına yarışabilir. Okul takımları, sadece Detay Tasarım kategorisinde yarışabilirler ve altyapı teşvik ödülüne hak kazanabilirler.
Profesyonel Takımlar: Akademisyenler, sektör çalışanları veya farklı üniversitelerden ve disiplinlerden bir araya gelen bireylerin oluşturduğu takımlardır. Profesyonel takımlar, Kavramsal Tasarım, Detay Tasarım ve Alt kategorilerde yarışabilir ancak altyapı teşvik ödülünden faydalanamazlar.

Yarışmanın Değerlendirme Aşamaları Aşağıdaki Gibidir;
•    Ön Değerlendirme Raporu
•    Final Değerlendirme Raporu
•    Final Sunumları

Yarışmacıların hazırlamaları gereken raporlara ilişkin şablonlar ilerleyen tarihte TEKNOFEST web sitesi üzerinden duyurulacaktır.

 

https://teknofest.org/tr/yarismalar/nukleer-enerji-teknolojileri-tasarim-yarismasi/

TENMAK Sarayköy yerleşkesinde bulunan Nükleer Enerji Araştırma Enstitüsünde uzmanlarımızdan bilgi alan öğrenciler nükleer tekniklerin tarım alanında uygulamaları, ışınlama ve dozimetri konusunda deneyimler edinmişlerdir.
Hocalarımıza ve katılan öğrencilere teşekkür ederiz.

Bakanlığımız Çalışanlarının Çocukları TENMAK’ı Ziyaret Etti.

Çocuklar, TENMAK'ta enerji, tabii kaynaklar, teknoloji ve bilim dünyasını keşfetti.

Nükleerin; tıp, tarım, kültürel varlıklar gibi alanlardaki uygulamalarını ve nadir toprak elementlerinin üretimi ve atıklardan geri dönüşümünü öğrenen Bakanlık ailesinin genç mensupları, eko karavanı gezerek yenilenebilir enerji ve hidrojen sistemlerini öğrendi. Ayrıca, güneşle çalışan yakıt pilli golf aracına binerek temiz enerji teknolojilerini deneyimledi.

 

Ülkemizdeki araştırmacıların bilimsel faaliyetlere katılımını koordine ettiğimiz, TENMAK CERN Projeleri Destek Programı bilim insanlarımızın istifadesine sunulmuştur.

Araştırmacıların CERN’de yürütülen faaliyetlere katılımları TENMAK CERN Projelerini Destekleme Yönergesi (https://www.tenmak.gov.tr/uluslararasi/isbirligi-yapilan-kuruluslar/2016-06-09-00-40-16.html) çerçevesinde Kurumumuzca desteklenmektedir.

Bu kapsamda, TENMAK CERN Projeleri Destek Programı 2025 Yılı Çağrısı açılmış olup, başvurular TENDES sistemi üzerinden 31 Mart 2025 tarihine kadar alınacaktır. Ayrıntılı bilgi ve başvuru için:

https://tendes.tenmak.gov.tr

Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu (TENMAK) ve 50. Yıl dönümünü kutlayan Türkiye Elektromekanik Sanayi A. Ş.’nin (TEMSAN) ortaklaşa düzenlediği Enerji Teknolojileri Ekosistemi Arama Konferansı, Sayın Bakanımızın teşrifleri ile 26 Aralık 2024 tarihinde TENMAK Başkanlık Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Kamu, özel sektör, finans sektörü, akademi ve sivil toplum kuruluşlarından geniş bir katılımla gerçekleşen arama konferansı, enerji teknolojileri ekosisteminin yol haritasını belirleyecek bir platform oldu.

Enerji verimliliği, yenilenebilir enerji ve hidrojen, nükleer enerji, enerji sistemleri ve dijitalleşme, fosil yakıtlar, bor, nadir toprak elementleri ve kritik mineraller başlıklarında gerçekleştirilen eş zamanlı tematik oturumlarla sektörün öncelikleri, ihtiyaçları, sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Tematik oturumların sonrası TEMSAN özelinde sanayi, teknoloji, insan kaynakları ve ekosistem ile ilişki ve finansman başlıklarında fonksiyonel oturumlar gerçekleştirildi.