TENMAK Tarafından Düzenlenen Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması

TEKNOFEST teknoloji yarışmaları kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenecek olan Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması, Türkiye'nin nükleer enerji alanındaki teknolojik kapasitesini artırmayı ve bu alandaki inovasyonları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu yarışma, nükleer teknolojilerin ülkemizde daha geniş bir kitle tarafından benimsenmesini ve geleceğin enerji ihtiyaçlarına yönelik sürdürülebilir çözümler geliştirilmesini hedeflemektedir. Yarışmanın teması, Küçük Modüler Reaktör (SMR) ve Mikro Modüler Reaktör (MMR) tasarımlarına odaklanmaktadır. İnovasyon, Güvenlik, verimlilik ve sürdürülebilirlik gibi temel değerler ön plandadır. 
Nükleer Enerji Teknolojileri Tasarım Yarışması, Temel Kategori ve Alt Kategori olmak üzere iki ana kategoride düzenlenecektir. Temel Kategori, 'Kavramsal Tasarım Kategorisi' ve 'Detay Tasarım Kategorisi' olmak üzere iki alt kategoriye ayrılmaktadır. Alt Kategoriler ise; 'Yazılım Geliştirme', 'Reaktör Kort Tasarımı', 'Nükleer Yakıt ve Atık Yönetimi', 'Enerji Çevrimi Tasarımı', 'Nükleer Enstrümantasyon ve Kontrol Sistemi Tasarımı' olarak 5 ayrı alt kategoriden oluşmaktadır.

Yarışma, Türkiye ve yurt dışında öğrenim gören lisans, yüksek lisans, doktora öğrencileri, mezunlar, akademisyenler ve sektör çalışanlarına açıktır. Yarışmada, lisans öğrencilerinden oluşan lisans takımları, Akademisyenler, sektör çalışanları veya farklı üniversitelerden ve disiplinlerden bir araya gelen bireylerin oluşturduğu profesyonel takımlar ve üniversiteleri temsilen okul takımları olmak üzere 3 farklı takım türü bulunmaktadır.

Takım Türleri:
Lisans Takımları: Tamamı lisans öğrencilerinden oluşan ve belirli bir üniversite veya fakülteyi temsil etmeyen bağımsız takımlardır. Bu takımlar yalnızca lisans düzeyindeki yarışmacılarla sınırlı olacak takımlardır. Lisans Takımları ‘Temel Kategori> Kavramsal Tasarım’ ve Alt Kategori ana başlığının altındaki tüm yarışmalara katılabilirler.
Okul Takımları: Aynı üniversitenin akademisyenleri ve (lisans, yüksek lisans, doktora, eğitmen) öğrencilerinden oluşan takımlardır. Bir okul takımı yalnızca temsil ettikleri üniversite adına yarışabilir. Okul takımları, sadece Detay Tasarım kategorisinde yarışabilirler ve altyapı teşvik ödülüne hak kazanabilirler.
Profesyonel Takımlar: Akademisyenler, sektör çalışanları veya farklı üniversitelerden ve disiplinlerden bir araya gelen bireylerin oluşturduğu takımlardır. Profesyonel takımlar, Kavramsal Tasarım, Detay Tasarım ve Alt kategorilerde yarışabilir ancak altyapı teşvik ödülünden faydalanamazlar.

Yarışmanın Değerlendirme Aşamaları Aşağıdaki Gibidir;
•    Ön Değerlendirme Raporu
•    Final Değerlendirme Raporu
•    Final Sunumları

Yarışmacıların hazırlamaları gereken raporlara ilişkin şablonlar ilerleyen tarihte TEKNOFEST web sitesi üzerinden duyurulacaktır.

 

https://teknofest.org/tr/yarismalar/nukleer-enerji-teknolojileri-tasarim-yarismasi/